10 Mayıs 2010 Pazartesi

Bebeklere Ninniler

Müzik marketlerin çocuk CDleri raflarına bakıp hayal kırıklığına uğrayanlardan mısınız? Bu bölümde ağırlıklı olarak bebekler için hazırlanmış klasik müzik CDleri oluyor. Benzeri bir CDyi bir arkadaşım Ada doğmadan önce hediye etmişti, ismi Mozart for Babies gibi birşeydi yanlış hatırlamıyorsam. Neymiş diye bir dinleyim dedim, üfff ne fena, ne sinir bozucu bir müzik o öyle. Sözümona bebeğin uykusunu getirecek, basitleştirilmiş Mozart yorumları. Piyasadaki tüm CDler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim tabi ama bu tip CDlere mesafeli bir yaklaşımım var.
Bebeğinize ninni dinletip, dinlettiğiniz şeylerden siz de keyif almak istiyorsanız size önerilerim şunlar:

Putumayo Kids Dreamland Serisi
Putumayo türlü çeşitli dünya müziği toplaması çıkaran bir plak şirketi. Dünyanın dört bir yanından seçilmiş farklı türler üzerine odaklanan, güzel mi güzel albüm kapakları olan onlarca Putumayo CDsi var. Bu firmanın bir de Putumayo Kids isimli bir kolu var. İsminden de anlaşılacağı üzre çocuklar için dünya müziği toplamaları çıkarıyorlar. Putumayo Kids'in Dreamland serisinde bebecikler için dünyanın farklı köşelerinde söylenen ninnileri ve rahatlatıcı şarkıları bulacaksınız. Dreamland serisindeki CDler:
* African Dreamland
* Celtic Dreamland
* Asian Dreamland
* Dreamland




Rockabye Baby! Serisi
En sevdiğiniz rock grubunun şarkılarının ninni olarak çalındığını düşünün. Hatta abartıp Tool'un şarkılarının ninni halini hayal etmeye çalışın. Hadi sizi yormayım, Rockabye Baby! serisi The Cure'dan Pink Floyd'a, Radiohead'den Bob Marley'e müzik tarihinin devleşmiş isimlerinin ezbere bilinen şarkılarının ninni olarak çalındığı çıngırtılı bir CD dizisi.





Bir de Kalan Müzik'ten çıkan Anadolu Ninnileri isimli albüm var. Doğrusunu söylemek gerekirse bu albümdeki ninnileri çalıp bebeğinizi uyutmanız oldukça zor. Ninnilerin bir kısmı oldukça primitif, şaman ayinlerinde söylenen şarkılar misali sesler. Ancak bu CD tüm Kalan CDlerinde olduğu gibi arşivlik bir değer taşıyor. Albümün içindeki kitapçığa bir göz atınca Anadolu kadınının nasıl sıkıntılar çektiğini, bu sıkıntılarını bebeğinden başka paylaşacak kimsesinin olmadığını, derdinin tasasının şarkılarına nasıl yansıdığını görebiliyoruz. Tüm bu sıkıntılı ninni sözlerinin yanı sıra aralarında bir tane de komik ninni bulduk. Sözleri şöyle imiş:
Hop deli hop deli
Anneannesi güzel
Babaannesi deli
Ninni benim yavrum ninni

Gel emmisi gel emmisi
Beş kardeşli kel emmisi
Gel dayısı gel dayısı
Aslan gibi bey dayısı

Salyalı sümüklü halası
Kaytan bıyıklı dayısı
Tel takınsın teyzesi
Karaman kuyruklu ninesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder